Edvard Munch + 2 bildanalyser

 

Edvard Munch föddes i Ådalsbruk, Løten, Norge den 12 december 1863 och han levde under den moderna tiden. Han blev 79 år gammal när han senare dog den 23 januari 1944 i Oslo. Munch målade tavlor med expressionism där bland annat Skriet är en av hans berömdaste konstverk. Han hade en stor betydelse för tysk expressionism och konstform runt 1920-talet. Konstnären växte upp i Christiania som är nuvarande Oslo. Edvard Munch var släkt med både kända artister och konstnärer, bland annat en målare och en historiker. Edvard och hans syskon blev uppfostrade av sin far som led av en psykisk sjukdom. Han och hans syskon fick en relativt hård uppfostran och uppväxt. Detta syns tydligt i Edvards Munch arbeten, då de har en mörkare och djupare underton.

År 1879 började han studera på Christiania Tekniske Skole, men han hoppade av efter att ha gått där i ett år. Ett år senare skrev den sextonårige Edvard Munch i sin dagbok att han hädanefter skulle bli målare. Munchs första lärare som konstnär var naturalisten Christian Krohg. Istället för att dela sina sociala syner på konsten med Krohg anslöt han sig till Ernst Josephson och Jens Ferdinand Willumsen i grannländerna till oppositionen mot 1880-talets konstuppfattning. När Munchs femtonåriga syster Sophie Johannes dog i tuberkulos fann han inspiration till sitt konstverk Den sjuka flickan. I denna målningen ville han förstärka bilden av verkligheten, och detta gjorde han genom att pröva på den neurotiska expressionismen. Den sjuka flickan finns det minst sex olika varianter. Munch gjorde något nytt av motiven av de realistiska bilderna av sjuka flickor, som tidigare hade målats av Krogh. I ljusåtergivningen som speglar lycka, som man finner i hans tidigare målningar, kom att försvinna ur konstnärens måleri. Detta skulle försvinna då det skulle ge plats åt livsångest, lidelse och smärta.

Edvard Munch stötte på borgerskapets motvilja och oförstående vid sin målning Dagen efter. I denna målning hade Munch målat halvklädda kvinnor som sover ruset av sig. Dock förstördes det första exemplaret av detta konstverk. Det var några av Munchs målningar som väckte starka känslor och upprördhet där bland annat interiören Vår samt Afton där hans syster Inger finns med på målningen bland stenarna. Året var 1893 när Edvard Munch målade en av sina mest berömdaste tavlor, nämligen Skriet. Vid den här tidpunkten var Munch 30 år gammal.

I samband med att Munch spenderade tid till att måla Skriet vid Åsgårdstrand blev han inspirerad av naturalismen som han sedan fullbordade i de kommande somrarna. I tavlor så som Man och kvinna (1891)och Svartsjuka (1891) hade landskapen en stor betydelse. Detta moment som befann sig i själsstämningen förenklade ytan med musikaliska kurvor. I detta händelseförlopp hade Munchs måleri övergått till symbolismen och ett diktande idémåleri. Parallellt med detta experimenterade han med verklighetsmålning grundat på pointillism.

En stor del av Munchs arbeten blev förknippade med symbolik. Han hade ofta fokus på den interna syn på objekten, till skillnad från vad ögat kunde se, det vill säga det yttre. En del av konstnärens arbete utmålar liv-och dödsscener, terror, ensamhet och kärlek. De mörka färgerna, dystra toner och kontrasterande linjerna framhäver den mörka sidan av hans konst. De nämnda skuggorna och tonerna tenderar till att komma från konstnärens själv djupa känslor som hållits inne. Den stil som målades av Edvard Munch var en slags introduktion för den tyska expressionism rörelsen. Det var även inledning för den mörka etappen som även den skulle ta form under denna epok.

I slutet av 1800-talet och början på 1900-talet befann konstnären sig både i Berlin och Paris. Men när året blev 1909 beslutade han att bege sig tillbaka till Norge och till hans hemstad. Mycket av Munchs arbete som skapades under detta skede skildrade hans hängivenhet till naturen. I samband med att Munch ville visa sin förtjusning till naturen utvecklades han sätt att måla på. Numera verkade hans verk vara gladare än tidigare och han lade även till mer färg. Det som man kunde finna dessförinnan i hans målningar, med andra ord hans dystra och mörka stil, hade nu avtagit och tavlorna blev mer lekfulla och färgstarka.

Jag tycker att Edvard Munchs konstverk är väldigt unika och de olika tavlorna återspeglar olika delar i hans liv, vilket syns relativt tydligt. Genom Munchs liv har hans konst utvecklats, då olika händelser har påverkat honom som individ. Denna utveckling ser jag som en positiv sak, då jag tycker det är mer intressant att se olika delar av konstnären istället för enbart en. Eftersom Edvard Munch har gått igenom ett flertal saker, många av dem negativa, tror jag att han har kunnat bearbeta dessa händelser genom sin konst. I och med att Munch har målat tavlor som reflekterar hans livshändelser och känslor bidrar det till att tavlorna känns mer personliga och att de verkligen representerar konstnären själv.

Personligen tycker jag att Edvard Munchs senare målningar är mycket finare, då de är mycket ljusare, färgstarka samt mer lekfulla än hans tidigare målningar som är mer mörka och dystra. När jag betraktar de senare konstverken blir jag gladare då jag tycker att det syns väldigt tydligt att under den perioden var konstnären själv mycket lyckligare, vilket smittar av sig i konsten. Jag tycker verkligen att det är kul att se hur målningar kan påverkas så mycket på grund av det som just då sker i en konstnärs liv, vilket gör de mer personliga. Det som jag anser göra hans tavlor mer intressanta, är hans fokus på det inre, och att Munchs tavlor är förknippade med symbolik. I några av de målningar jag har sett har jag hittat flera budskap eller sett att ett visst objekt ska representera vissa känslor eller händelser. I och med detta kan jag på ett relativt lätt sätt placera in personliga händelser från mitt eget liv i målningarna, vilket bidrar till att många olika känslor väcks till liv inom mig. Detta har gjort att Edvard Munchs verk har fångat mitt intresse.  

 

The Scream-Skriet finns i 4 olika versioner. Den första från 1893 finns på Nationalmuseet i Oslo och är målad av olja, pastell och tempera på pannå. Den andra versionen finns i pastell från 1895 och är en privat ägo. Den tredje versionen är tempera på pannå från 1910 och den kan man hitta på Munchmuseet i Oslo. Den fjärde versionen är litografi från 1895.

Det första jag lade märke till i bilden var nog den färgstarka himlen, men även den uttrycksfulla människan. Den orangeröda himlen är är väldigt färgstark till skillnad från de andra färgerna som är mer neutrala. Detta bidrar till att det sker kontraster mellan de olika färgerna vilket syns väldigt tydligt. Förutom att himlen är en av de saker jag lägger märke till i bilden är det människan i målningen som är framträdande. Människan har ett intensivt ansiktsuttryck som befinner sig i längst fram och i centrum av bilden. När jag tittar på denna bilden sprids det ett lugn inom mig. Färgerna är relativt neutrala och mörka vilket leder till att den inte är så svår och påfrestande att titta på. Även om himlen är mycket färgstark och att den bidrar till kontraster i bilden, smälter den ändå in, då hela målningen är målad i mjuka och svängda former. Bilden är uppbyggd genom att en människa står längst fram i bilden och längre bak i bilden står några fler människor, samt att ett sjölandskap som breder ut sig i bakgrunden. När jag betraktar bilden är det människan som jag fokuserar mest på, vilket bidrar till att jag får känslan av att personen och dess känslor är mest betydelsefulla i detta konstverk.

När jag betraktar bilden väcks det ett flertal känslor och funderingar inom mig. Jag blir varken glad eller ledsen när jag iakttar konstverket. Varje gång jag har tittat på denna bilden har jag alltid funderat kring vad det är som den här människan ser så chockad och nästintill rädd ut för. Jag tycker även att bilden påminner om ensamhet, då den här personen står helt ensam, medan det står några andra människor lite längre bort. I samband med att målningen påminner om ensamhet tror jag samtidigt att den återspeglar Munchs systers tidiga död. Vid denna tidsperioden då han målade Skriet ville Munch uttrycka sin förkärlek till naturen, vilket man ser tydligt i denna målning med ett sjölandskap och berg i bakgrunden.

Skriet finns i olika versioner, och när jag tittar på de olika versionerna får jag olika intryck av bilden. Målningen i olja av detta konstverk tycker jag förstärker alla färger och känslor i bilden. I och med att färgen är mer intensiv blir jag mer tilltalad av bilden och ett flertal känslor dyker upp inom mig. Skillnaden mellan oljeversionen jämfört med litografi versionen är stor. Personligen tycker jag att Skriet i olja är mycket finare och budskapet syns mycket tydligare än den andra. Versionen i litografi tycker jag känns platt och jag finner inget djup i bilden, då det inte finns några särskilda kontraster och färger i bilden. I målningen i olja kan jag verkligen få en känsla av att jag själv står i tavlan, som jag inte får i den andra versionen. 

 

The dance of life-Livets dans(1899-1900) är målad av olja och man kan finna den på Nationalgalleriet i Oslo. 

Jag har tidigare inte sett denna målningen, eftersom det enda konstverket av Edvard Munch som jag kände till sedan tidigare var Skriet. Det första jag lägger märke till på bilden är det dansande paret, samt de två flickorna som står bredvid. Dessa personer står i centrum i bilden, medan de andra dansande paren befinner sig mer i bakgrunden. Människorna dansar på gräset, med havet i bakgrunden. Längs vattenbrynet syns strandkanten och några stenar som befinner sig på stranden. Lite längre ut i vattnet tolkar jag det som det står ett i. Jag tycker att bilden är väldigt fin, och den påminner mycket om sommaren, framförallt midsommar.

Då tavlans titel är Livets dans ser jag helheten i tavlan som sitt eget liv. Jag tolkar att paret i mitten, och även flickan i den vita klänningen till vänster, representerar glädjen och lyckan i livet. När saker går bra i livet och man känner sig lycklig, är det lättare att ta sig framåt. Det leder till att allting blir så mycket lättare och att livet blir som en dans på rosor, i alla fall för ett tag. Flickan i den svarta klänningen på höger sida, tror jag ska företräda den mörka sidan av livet. Det förekommer flera olika vändpunkter i livet, varav dem finns det en del negativa. Klänningen hon bär är svart, vilket är en mörk färg. Genom att flickan bär en mörk färg och inte dansar så glatt som de övriga, tror jag att hon ska representera den mörka delen av livet. Jag tolkar i:et i bilden som en av de stora höjdpunkterna i livet eller något som sker som lyser upp tillvaron i livet. Det skulle kunna vara något stort som sker i livet, men samtidigt kan det vara något mindre, som gör att man blir lycklig bara för en kort stund. Jag förknippar i:et i tavlan med att den här symbolen är som uttrycket ”pricken över i:et”, fast jag skulle påstå att symbolen vill förmedla i det här sammanhanget ”den lilla pricken över livet”.

När jag betraktar bilden väcks många funderingar och tankar inom mig till liv. Jag får lite olika känslor beroende på vad jag tittar på i bilden. När jag tittar på den vänstra sidan och det dansande paret, väcks många glada och härliga känslor till liv. När jag sedan tittar på den högra sidan, blir jag inte alls lika glad, och funderar vad just den här flickan skulle kunna representera förutom, en mörkare sida. Jag tror att flickan företräder vissa delar av konstnärens egna liv, såsom när hans syster tragiskt gick bort, samt Munchs tragiska uppväxt. Jag har själv väldigt lätt att sätta in mitt eget liv i tavlan. När jag betraktar den ljusa och glädjefyllda sidan av tavlan fylls mina tankar med glada och specifika minnen jag själv har varit med om. Samtidigt på den andra sidan, väcks olika återblickar från mitt liv och stunder när allting inte har varit som en dans på rosor.

Livets dans är målad i olja. Jag anser att konstverk som är målade med olja förstärker hela budskapet, eftersom färgen är väldigt intensiv, och den ser relativt verkligt ut. Jag tycker att färgerna förstärks mycket i tavlan, vilket bidrar till att man kan på ett enklare sätt skildra de olika människorna och känslorna, som befinner sig i tavlan.

 

En annan målning av Edvard Munch är Aska (Ashes) som målades år 1895.

 

 

Upp